Polski Owczarek Nizinny

Egenskaper
PON är en social och vänlig familjehund med ett starkt och stabilt psyke som trivs bäst när det är liv och rörelse omkring den. Den är aktiv, nyfiken och självständig med ett utomordentligt gott minne. PON har visat prov på stort tålamod och anpassar sig snabbt till nya miljöer och den visar sällan någon nervositet eller rastlöshet. Det välutvecklade luktsinnet gör att den har intresse för att spåra och trivs bäst om den ges möjligheter att springa fritt. Den kräver inte mer än ordinär motion även om den naturligtvis uppskattar all form av utevistelse i alla väder. PON är mycket road av lekar och gör gärna konster den blivit lärd. Även om det är en robust och tålig hund bör man med en fast hand använda kärlek och omtanke framför hårdhet i uppfostran om goda resultat ska uppnås.

 

Utseende
PON är en mellanstor, bred och något satt hund med kraftig muskulatur. Rörelserna är fria och vägvinnande. Höjden skall vara 9:10 av längden, vilket gör en nästan kvadratisk kroppsbyggnad. Huvudet är medelstort, tämligen brett men inte för tungt. Den täta pälsen i ansiktet ger intryck av att huvudet är större än vad det är. De rörliga öronen är medelstora och hjärtformade. Ögonen är ovala och nötbruna med ett levande och uppmärksamt uttryck. Nosryggen är rak och käken stark. Nosen är stor och trubbig med stora näsborrar. Tänderna är kraftiga med sax- eller tångbett.

Svansen är från födelsen antingen kort eller lång. Den kuperas i de länder där det fortfarande är tillåtet. Pälsen är lång och tät med sträva täckhår samt underull som är mjuk. Alla färger och nyanser är tillåtna. Den skall regelbundet kammas, borstas och hållas fri från tovor. Man bör inte bada hunden för ofta då det minskar pälsens naturliga motståndskraft mot smuts. Däremot kan man vid behov skölja igenom pälsen med vanligt vatten.

 

För mer info: www.ponunionen.se