Nose Work

En engagerande hundsport som alla hundar kan vara med i!

En engagerande hundsport som alla hundar kan vara med i!

Vad är Nose Work?

I Nose Work använder hunden ett av sina allra bästa sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hunden ska söka efter specifika dofter som man tidigare lärt hunden att söka efter i olika moment; utomhus, inomhus, fordon och behållare.

Tävlingarna i sporten är uppdelade i flera svårighetsklasser; NW klass 1, NW klass 2, NW klass 3 och Elitklass.

Genom att doften placeras på olika sätt och i varierade miljöer, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning och är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt.

En sport inspirerad av professionella sökekipage
Nose Work är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete. Nose Work använder sig av verklighetstrogna sökmiljöer och kan genomföras i princip var som helst.

En ny och växande sport
Till Sverige kom sporten på 2010-talet och sedan 2017 är Nose Work en officiell hundsport. Idag är Nose Work världens mest snabbt växande hundsport och i Sverige är det flera tusen ekipage som tävlar runt om i landet och många, många fler som utövar Nose Work hemma som en rolig och stimulerande aktivitet för sig själva och sin hund.

För att läsa mer om Nose Work, se www.snwk.se – Svenska Nose Work Klubbens hemsida.

Tävlingarna på MyDOG

I år arrangerar Svenska Nose Work-klubben hela fyra officiella tävlingar på MyDOG – en per dag!

11 januari – Tävling i Enskilt Moment – Inomhus i klass: NW1
12 januari – Tävling i Enskilt Moment – Inomhus i klass: NW2
13 januari – Tävling i Enskilt Moment – Behållare i klass: NW2
14 januari – Tävling i Enskilt Moment – Behållare i klass: NW1

För att anmäla dig och din hund till tävlingarna i Nose Work på MyDOG – se snwktavling.se

Hur går tävlingarna till?
På MyDOG arrangerar vi i år tävlingar i de enskilda momenten; inomhus klass 1, inomhus klass 2, behållare klass 1 och behållare klass 2. Dvs. att de tävlande ekipagen kommer att få genomföra fyra stycken sök i samma moment i den klass de befinner sig.

I inomhussöket letar hunden efter doftgömmor i ett rum; det kan vara allt från ett stall till ett vanligt vardagsrum. Även här blir det svårare i högre klasser, i NW1 måste det vara möjligt för hunden att nå fram till alla gömmor, i NW2 kan gömmorna sitta högre eller djupare in i t ex ett skåp så att hunden inte når ändå fram.

I behållarsöket letar hunden efter en eller flera doftgömmor på olika behållare. I första klassen NW 1 ingår enbart kartonger och det finns en doft gömd i söket. I högre klasser från NW 2 och uppåt är söken mer avancerade med allt från plåtlådor till olika väskor och det kan finnas fler doftgömmor. I NW2 är det tillåtet med 1-2 doftgömmor samt att det kan tillkomma störningsdofter.

Tävlingarna sker dessutom på tid; så det kan bli ganska spännande när tidtagaren säger ”30 sekunder kvar”. Kommer hund och förare lyckas hitta alla gömmor i tid?

Vill du få nyheter från MyDOG?

Prenumerera på nyhetsbrev

MyDOG arrangeras av:

        

I samarbete med: