Isländsk Fårhund

Svenska Isländsk Fårhund Klubben

 

Om Klubben:

SIFK, Svenska Isländsk Fårhund Klubben bildades 1991 som den första rasklubben för isländsk fårhund utanför Island och är en specialklubb inom Svenska Kennelklubben. Kärnan i SIFK’s verksamhet är att arbeta för den isländska fårhundens fortlevnad som hundras och dess 1000-åriga tradition.

 


Om rasen:

Den isländska fårhunden är en medelstor gårds- och vallhund som hör hemma i rasgrupp 5. Den är en modig och uthållig hund som inte backar för att flyttaen flock med boskap. Gårds-egenskaperna tar sig bl.a. uttryck i att ha koll på sitt revir. Det kan vara en gårdsplan, trädgård eller annan yta. Detta revir bevakas och hålls fritt från inkräktare som främmande djur men man kan som besökare lika gärna bli glatt välkomnad av ett skall. Hundarna är härdiga, vakna och livliga till sättet.

Idealhöjd: tikar 42cm och hanar 46cm. Vikt: 10-18kg
Tillåtna färger: alla färger är tillåtna men med en dominerande grundfärg, ofta med vita tecken
Päls: långt- och kort hårlag finns
Exteriör: rektangulär kropp med högt buren, väl ringlad svans och rörliga uppåtstående öron. Stark och smidig med bra proportioner.  Många av hundarna har dubbla sporrar på baktassarna och ibland även på framtassarna. Rasen har generellt mycket god hälsa och uppnår ofta hög ålder.

 


Kontakt:

www.islandshunden.se
Ingbritt Sannel (ordförande)