Golden retriever

Golden Retrieverklubben

Goldenklubben Göteborg/Bohuslän är en lokal aktivitetssektion under Golden Retrieverklubben. Vi bedriver aktiviteter för våra medlemmar som är bosatta i Göteborgsområdet. Vi anordnar våra egna inofficiella utställningar två gånger om året ”Open show” där enbart golden ställs ut. Vi har också en goldendag där medlemmarna kan prova på olika aktiviteter såsom agility, viltspår, jaktapportering, utställningsträning, rallylydnad mm. Vi har ett flertal gemensamma goldenpromenader under året där vi umgås, promenerar och fikar i härliga miljöer såsom Slottsskogen, Amundön, i olika friluftsområden, stadspromenader etc. Vi anordnar även rasutbildningar, exteriörutbildningar, trimkurser, exteriörbedömningar samt ringträningar. Vi erbjuder också ett flertal gemensamma apporteringsträningar & jaktkurser löpande under året.

 

 

Bakgrund
Golden retriever – En apporterande fågelhund
Rasen skapades i samband med att skjutvapnen utvecklades på 1800-talet. Då behövde jägaren en apportör, som lätt kunde växla mellan passivitet och aktivitet utan att stressa upp sig. Jägaren hade också behov av en hund som gärna gick i vatten, eftersom fågeljaktofta bedrivs vid vatten.

 

Möjligheternas ras
Golden retrievern är en apporterande fågelhund och rasens ursprungliga användningsområde har utvecklat de goda egenskaper som gör den så populär i många andra sammanhang. Som ägare till en golden retriever bör man vara aktiv och avsätta tid för motion, fostran och aktivering. En golden tycker om att få känna sig nyttig och samarbeta med sin ägare. De flesta trivs allra bäst då de får använda sin näsa och apportera.

 

Golden retrievern är en allroundhund och kan även lämpa sig väl för både viltspår, bruksspår, kantarellsök, lydnad och mycket annat. Även mer vardagsbetonade övningar kan göra en golden retriever nöjd med livet. Att leta rätt på ”borttappade” föremål på promenaden eller att söka rätt på någon av familjemedlemmarna som gömt sig i skogen fyller i princip samma funktion. Resultatet blir en harmonisk hund som känner sig nöjd medtillvaron.

 

Rasens egenskaper
En typisk golden retriever har egenskaper såsom utåtriktad attityd, vänlighet, tillgivenhet och en utpräglad vilja att vara till lags. De ska också uppvisa stor tålighet i stressade situationer. En golden mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt. En goldenvalpska få utvecklas i lugn och ro utan stress och krav. Den vill gärna vara tillsammans med sin familj, då den är social och mycket flockberoende. Att bli utestängd från gemenskapen gör den olycklig. Den mår bäst av mycket sällskap och vettig sysselsättning.

 

Kontakt

Besök gärna våran hemsida http://goteborg.goldenklubben.se
Facebook: https://www.facebook.com/Goldenklubben.Goteborg.Bohuslan/