Dobermann

 

Dobermann är en brukshund och passar till allt slags bruksarbete. Den internationella tävlingsformen IGP har också visat sig passa rasen utmärkt. Den används även som tjänstehund av bland annat väktare, polis och räddningstjänst.

 

Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning. Rasklubben har de senaste åren med hjälp av Mentalbeskrivning hund (MH) arbetat för att förbättra rasens socialitet/tillänglighet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap.

 

Mankhöjd för hanar är 68–72 cm och tikar 63–68 cm. Vikt för hanar är ca 40–45 kg och för tikar ca 32–35 kg. Den är kvadratiskt byggd med stolt hållning och kombinerar kraft med elegans. Färgen är svart eller brun med tantecken.

 

Pälsen är kort, slät, utan underull och är lättskött. Den kräver ingen speciell pälsvård mer än ett bad någon gång ibland.

 

OM KLUBBEN
Avelsföreningen för Dobermann (AfD) bildades 1968 och hade första året blygsamma 41 medlemmar. 1983 bytte föreningen namn till Svenska Dobermannklubben (SDK) och har idag ca 280 medlemmar. Klubben välkomnar alla dobermannägare och de som är nyfikna på rasen. Vi finns tillgängliga för frågor, träning, och/eller social funktion och har lokalområden runtom i Sverige. Som medlem i klubben får du även medlemstidningen fyra gånger/år.

 

KONTAKT
Huvudsida: svenskadobermannklubben.se
Västras webbsida: dobermannklubbenvastra.se
Facebook: Dobermannklubben Västra
Instagram: Dobermannklubben_vastra