Collie

Collie, som i dag finns som lång- respektive korthårig, anses vara skotsk. Var rasen egentligen kom från är okänt. De dyker upp som vallare av de enorma fårhjordar som medföljde härarna under tiden för romarnas invasion av de brittiska öarna. Första gången rasen ställdes ut var 1861 i England. Drottning Victoria var en stor beundrare av collie vilket ökade intresset för de vackra vallhundarna som fashionabla sällskapshundar. Collie är en av de äldsta brukshundraserna och användes ursprungligen som vallhund, men dess följsamhet, samarbetsvilja och arbetskapacitet gjorde att den tidigt kom att användas även för andra uppgifter än vallhundens. Den var en av de raser som engelsmännen använde under första världskriget som militär brukshund. Collien kom till Sverige i början av 1900-talet för att den svenska Försvarsmakten ville ha tillgång till hundraser som hade bevisat sin duglighet på artillerislagfälten i Europa. Rasen blev lanserad som sanitetshund, vilket är föregångare till dagens räddningshund.

 

Collien är idag en brukshund som visat goda resultat inom bruks, lydnad, agility, viltspår, rallylydnad och som social tjänstehund. Rasen är också en populär utställningshund. Collien är en mycket allsidig hund som trivs när den får känna sig delaktig i sin ägares närvaro.

 

Lång- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälsens längd. Båda hårlagen förekommer i tre olika färger; Sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle. En collie ska utstråla skönhet, värdighet och fysisk harmoni. Kroppsbyggnaden ska ge intryck av styrka och rörlighet utan att vara grov eller klumpig. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

 

Rasen är vänlig till sinnelaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggressiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur.

 

Om rasklubben
Svenska Collieklubben, som tillhör Svenska Kennelklubbens största specialklubb Svenska Brukshundklubben, har runt 700 medlemmar. Arbetet med att förbättra rasens mentalitet är ett av rasklubbens prioriterade mål. Collien var första ras att få mentalindex. Mentalindex baseras på Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning hund (MH). Rasklubben arbetar aktivt med informationsspridning och på klubbens webbplats finns information/statistik som riktar sig till uppfödare, hundägare och andra med intresse för rasen. Rasklubben har åtta lokalområden (LA) från norr till söder.

 

Svenska Collieklubben
Webb: https://svenskacollieklubben.se

Facebook: Svenska Collieklubben

 

Svenska Collieklubbens västra lokalområde
Webb: http://vastra.svenskacollieklubben.se

Facebook: SCK Västra LA

 

collie