Cairnterrier

Cairnterrierklubben

 

Om klubben:

Vad får man som medlem i Cairnterrierklubben?

En trevlig tidning, ”Cairnbladet”, som utkommer med fyra nummer per år.

Möjlighet att delta i lokalavdelningarnas träffar och samkväm med varierande programinslag avseende cairnterrier.

Möjlighet att deltaga i kurser om cairnterrier.

Möjlighet att diskutera hundproblem med personer som har många års erfarenhet av cairnterriers.

Möjlighet att delta på Cairnterrierklubbens årsmöte. Där kan du påverka alla beslut som sker inom cairnterrierrasen.

Cairnterrierklubben är en under Svenska Terrierklubben verksam rasklubb, som har till uppgift att främja seriös och sunt bedriven avel av cairnterrier samt att tillvarata rasens intressen. Cairnterrierklubben svarar bland annat för avelsrådgivning, utställningar och valphänvisning, allt i syfte att förbättra och tillvarata cairnterriern såväl mentalt som exteriört. Klubben har också lokalavdelningar över hela landet som anordnar lokala träffar för dig och din hund.

 

Om rasen:

”The best little pal in the world”.

Att denna glada, lekfulla, nyfikna, orädda och tåliga lilla terrier gör skäl för att kallas ”världens bästa kompis” är nog ställt utom allt tvivel.

Cairnterrier trivs oftast bäst när den får vara i händelsernas centrum och den betraktar sin omgivning med självförtroende. På grund av sin lekfulla, skojfriska läggning, trivs den särskilt bra ihop med barn. Dessa egenskaper håller i regel i sig hela livet. Den är intelligent och har lätt för att lära, även om den också äger en hel del av en sann terriers envishet.

Det är inte lätt att motstå dess charmiga, alerta blick under lugg, som kan vara både änglalik och ”full i fan”. Den har lätt för att anpassa sig i olika miljöer, viket gör att den är lätt att ha med sig på resa, även i husvagn och på båt, samtidigt som den trivs bra hos bekanta om så behövs. Den är frisk, robust, uthållig och smidig samt blir ofta ganska gammal. Det är inte ovanligt att en cairn blir över 15 år. Utan problem tar den sig fram på långpromenader, även i besvärlig terräng, samtidigt som formatet för att den inte kräver överdrivet med motion.

Cairnterrier har sitt ursprung i Skottland och härstammar från den variant av det vidsträckta begreppet Highlandterrier som fanns på öarna Skye, Harris och fastlandet innanför Hebriderna. Ända sedan 1400-talet är det känt att små terriers i dessa karga och fattiga trakter användes till jakt på skadedjur som räv, vildkatt och gnagare. Dessa små hundar var små för att vara billiga i maten och för att kunna ta sig ner i gryt, men skulle ändå besitta en storvuxen hunds mod, för att klara av den jakt den var ämnad för. Pälsen var tjock, för att ge skydd mot det råa klimatet och not rovdjursbett. Under 1800-talet började man skilja på de olika lokala varianterna. På den tiden kallades cairnterrier för ”korthårig skyeterrier” och den var allmänt förekommande hos både fattiga bönder och rika jordägare.

För den hundägare som kanske vill vara lite lagom aktiv till både kropp och själ är cairnterrier ett utmärkt val. Den är en underbar liten kompis. En glad, tillgiven och orädd följeslagare som hänger med på allt. Den lämpar sig alldeles utmärkt till olika aktiviteter som agility, lydnad, viltspår, svampletning och många andra saker som vi människor tycker om att göra med våra hundar. Den uppskattar att få vara med och är oftast nästan outtröttlig om den finner glädje i det den gör men trivs även bra med att koppla av och ta det lugn.

 


Kontakt:

www.cairnterrier.se