Welsh Terrier

Svenska Welshterrierklubben

welshterrier

welshterrier_logga

Om klubben

SVENSKA WELSHTERRIERKLUBBEN Klubben bildades 1973 och har idag drygt 100 med- lemmar.  Som medlem får du ta del av många olika aktiviteter under året som trimkurser, welshpromenader, föreläsningar och kurser.

På klubbens hemsida hittar du mer information om klubben, rasen, uppfödare och aktiviteter.  Fyra gånger per år ges även klubbtidningen Welshen ut.

På Facebook finns vi som Welshterrier Club of Sweden. Där möts welshterrierälskare från hela världen och delar med sig av bilder, tips och råd.

Välkommen som medlem!

 

OM RASEN

  • vänlig och älskar människor
  • glad och nyfiken
  • aktiv och uthållig
  • självklar familjemedlem
  • intelligent och nyfiken
  • egen vilja och attityd
  • strävhårig trimras

 

HISTORIK

Welshterrier har sin bakgrund i den gamla rasen Old English Black and Tan Terrier och förekom redan i England  på    1400-talet,    Den   lilla    svart-röda terriern var känd som anspråkslös,  robust och härdig vilket gjorde att den även användes till jakt på småvilt i  gruvdistrikten. Welshterrierns svarta och mörkröda pälsfärg höll emot sotsmutsen, den mycket tjocka, sträva skyddande pälsen gjorde att hundarna sällan skadades och det lilla formatet gjorde den liten i maten. Historiker tror att Welshterrier är en av de äldsta renrasiga terrierna och att rasen har förändrats mycket lite sedan 1400-talet.  Det var walesarnas variant som slutligen blev godkänd som ras av The Kennel Club under namnet Welsh terrier år 1886, då även en rasklubb bildades. De första welshterrierna kom till Sverige 1912.

EGENSKAPER


Welshterrier har vad man brukar kalla terriertempera- ment, dvs. den är kvick, alert, smart, självsäker, envis, själv- ständig och aktiv. Den kräver en fast hand, men är alltid full av förväntan och har glimten i ögat. Welshen älskar att vara ute i skog och mark och är en sann kompis om du tycker om friluftsliv. Den kräver inte massor av motion, men den orkar nästan hur mycket som helst.

Många welshterrier älskar höga platser och är väldigt nyfikna.

Många welshar lyckas väl både i lydnad, bruks, spår & sök och agility. På utställningar har welshen haft stora framgångar med tanke på hur numerärt liten rasen är.

Visste du?

När familjen Kennedy flyttade in i Vita Huset, tog de med sig en Welshterrier vid namn Charlie.

STRÄVHÅRIG TRIMRAS


Welshterriern är en trimras, vilket innebär att den är strävhårig dvs.  den har ett lager med mjuk underull och ett lager med strävt täckhår. Det är en idealisk päls eftersom welshen fäller väldigt lite. När det sträva täckhåret släpper plockas det av. För att welshen skall vara välskött bör den trimmas ungefär var tredje månad. En ”heltrimning” på ett hundtrim, tar ca 3-4 timmar. Mellan trimningarna skall welshen kammas en gång i veckan, klorna klippas och öron kontrolleras. En fördel med pälsen är att den stöter bort smuts och väta. Welshen är också tillräckligt hög på benen för att inte dra in en massa skräp från promenaden.

HÄLSA


Welshen är sunt konstruerad och fysiskt tålig med relativt få rasbundna sjukdomar. Det förekommer problem med allergi och glaukom, men på det hela taget är de mycket friska och lever länge.