Salukin Elamir Gypsy Power från Vara vinner Årets utställningshund

Under lördagen korades Årets utställningshund 2022 på årets upplaga av MyDOG på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnaren är salukin Elamir Gypsy Power tillsammans med ägarna Nicklas Eriksson och Katja Rauhut från Vara.

Det råder total hundfest på Svenska Mässan under Nordens största hundevenemang MyDOG, där över 9 000 hundar finns på plats. En av dem är vinnarhunden Elamir Gypsy Powers som till vardags heter Chico. Hans ägare är väldigt stolta över det prestigefyllda priset.

– Verkligen jätteroligt att vinna årets hund med Chico. Vi har ju egentligen inte ens haft det i tankarna… förrän i slutet av utställningssäsongen. Han har verkligen flera utmärkta egenskaper vilka gör honom till en så bra representant för sin ras. De egenskaperna samt att han gillar att visa upp sig är förstås det som hjälpt honom att nå de här framgångarna, säger Nicklas Eriksson, ägare till Chico.

Årets utställningshund delas ut årligen av Svenska Kennelklubben och går till den hund som fått mest poäng under det gångna årets hundutställningar i Sverige. På utställningarna har hundarna bedömts utifrån kriterier hur väl de uppfyller rasstandard. Under lördagen fick finalisterna ta emot priser som delades ut av Agria Djurförsäkring.

– Ett stort grattis till Årets utställningshund! Förutom att ha en hund av yppersta kvalitet behövs ett stort intresse för utställning och det arbete som krävs för att hålla sig på topp. Det har det här ekipaget verkligen visat att de har! säger Thomas Uneholt, ordförande Svenska Kennelklubben

De övriga tre kandidaterna till Årets utställningshund var av raserna irländsk terrier, gonczy polski och schnauzer svart men det blev salukin från Vara som som stolt fick ta emot förstapriset som delades ut av Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

– Jag vill även passa på att säga grattis till Årets utställningshundar. Vackra hundar, dedikerade uppfödare och ägare som genom hårt arbete nått stora framgångar, säger Thomas Uneholt, ordförande Svenska Kennelklubben

Vinnare:
Ras: Saluki
Namn: Elamir Gypsy Power
Ägare: Nicklas Eriksson & Katja Rauhut

Övriga finalister:
Andra plats:
Ras: Irländsk terrier
Namn: Merrymac Hard As A Rock
Ägare: Thomas och Gertrud Hagström

Tredje plats:
Ras: Gonczy polski
Namn: Grandel Inwy Odszukac Wiatr
Ägare: Sofie och Magnus Krigholm

Fjärde plats:
Ras: Schnauzer svart
Namn: Velvet Dandy’s Ziggy Stardust
Ägare: Veronica Lange

För frågor om MyDOG kontakta:
Tommy von Brömsen, affärsansvarig MyDOG, Svenska Mässan
Telefon: 031-708 80 38
E-post: [email protected]

För hundrelaterade frågor:
Thomas Uneholt, ordförande Svenska Kennelklubben
Telefon: 070-302 76 94
E-post: [email protected]