Nyår kan vara en oerhört stressande tid för många hundar. Alla är olika individer och reagerar olika på höga okända ljud och märkliga ljusfenomen på himlen. Vissa bekommer det inte något medan andra kan bli väldigt stressade och oroliga.
Oavsett hur hunden reagerar är många hundar berörda på ett eller annat sätt och som hundägare bör man planera nyår till hundens bästa. Det finns nämligen en stor risk att nyårsnattens kalabalik påverkar även den mest trygga hunden om du inte är försiktig och planerar noga.
Hundar kan drabbas av stress/ångest och få symptom som
- Skakningar
- Beteendeförändringar
- Gör sina behov inomhus
- Minskad aptit
- Gömmer sig
Vad kan man göra för att dämpa oron?
På nyårsafton är det viktigt att du tar en lång promenad med hunden under dagen. Det är bra med motion och ta gärna promenaden på en plats där det är lugn och ro, tex en skogspromenad. Det är viktigt att du aldrig släpper lös din hund om du vet att den är känslig, i en stressad situation finns risken att hunden flyr i rädsla, oavsett hur lätt den är att kalla till sig i vanliga fall.
Är hunden rädd och vill fly, gör den det även från välkända områden, till exempel trädgården eller områden kring hemmet. I en situation med stort stresspåslag ser inte hunden bilar, hittar inte hem och är inte nödvändigtvis trygg vid okända människor.
Rasta därför ALLTID din hund kopplad, även i trädgården!
Om hunden blir rädd visa att du finns där som stöd. Lämna inte hunden ensam att klara detta, det vill säga ignorera den inte. Mata med godis, klappa och lugna. Du gör inte hunden räddare genom att visa att du finns där för den, tvärtom.
Om du hör smällare på avstånd dagarna före nyårsafton se det som ett ypperligt tillfälle att öva. Ge hunden godis eller lek med hunden varje gång det smäller. Varje gång. Låt hunden tro att en smäll betyder att det strax blir godis eller lek.
Ta en extra koll på koppel, halsband och sele så att allt är helt och att din hund inte kan dra sig ur halsband/sele. Vet du med dig att du har en hund som reagerar starkt på höga ljud kan dubbla halsband/selar på hunden, det minskar risken för att hunden ska ta sig loss. Kom ihåg, att en rädd hund kämpar kraftigt för att ta sig loss!
Låt hunden vara på den plats och göra det som den känner sig trygg med hemma. Många hundar gömmer sig under en säng, under soffan eller under en filt. Dra gärna för gardiner och persienner och ha radio/tv/musik på, detta avleder ljuden från fyrverkerierna.
Avled gärna hunden med ett gott tuggben eller aktivera med favoritleksaker så bryts fokus från det som händer utanför.
En annan viktig sak – behåll lugnet själv. Våra hundar är specialister på att läsa av hur vi själva känner oss. Är du orolig för att din hund ska bli orolig? Ja, då kommer din hund att känna av din oro och bli stressad själv.
I Blå Stjärnans Djursjukhus butik finns receptfria hjälpmedel som lugnar och minskar stressen för din hund. Fråga gärna butikspersonalen om du behöver hjälp med vad som passar bäst för just din hund.
Dagarna efter nyår kan också stressa hunden. Minsta ljud kan medföra stora reaktioner, även om det inte är fyrverkerier som är orsaken utan t.ex. en bildörr som slås igen. Håll fortsatt hunden kopplad på promenaderna och låt den få mysa in sig i en go pläd i sin bädd för att få extra trygghet.
Var rädd om din bästa vän!
Denna artikel är en annons från Blå Stjärnans Djursjukhus.