Julens faror

29 November / 2022

hund och chokladJulklappar, dans runt granen, julskinka och mycket mer – visst är julen en magisk tid och en av våra favorithögtider. För att kunna njuta av allt vad julen har att erbjuda, finns det några saker som vi djurägare behöver tänka på för att se till att julen även blir en härlig tid även för våra fyrbenta familjemedlemmar.

Som med så mycket annat kan det bli lite för mycket av det goda och vissa av våra maträtter, julblommor och julpynt kan faktiskt innebära en fara för våra hundar och katter. Här följer de vanligaste farorna för våra älskade djur.

Choklad
Under högtiderna står många godsaker framme. Dessa lockar inte bara oss utan även självklart våra fyrbenta vänner. Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter, ju högre kakaohalt desto giftigare, (katter är dock sällan intresserade av att äta choklad).
Mörk choklad innehåller mer kakao än ljus choklad, som mest innehåller socker.
De flesta hundar som äter choklad får oftast mildare förgiftningssymptom som illamående, dregling, kräkningar och diarré. I sällsynta fall kan ett högt intag av mörk choklad, i kombination med en liten hund, dock leda till koma och död.

  • Hundar över 38 kg kan äta en hel Paradiskartong utan att bli förgiftade. Asken kan dock vara dödlig för en 8 kg hund. (Paradis innehåller bara ljus choklad)
  • Hundar över 68 kg kan äta en hel Aladdinkartong utan att bli förgiftade. Asken kan vara dödlig för en 14 kg hund. (Aladdin innehåller blandad ljus och mörk choklad)

Kontakta veterinär om djuret ätit framför allt mörk, eller stor mängd, choklad. Det underlättar veterinärens bedömning om ni vet kakaohalten i procent och mängden choklad som djuret ätit!
Hundar som bedöms vara i riskzonen för chokladförgiftning rekommenderas att uppsöka veterinär för att kräkas.

(OBS- ge aldrig något själv hemma för att kräka hunden, då detta kan orsaka förgiftning i sig)

Presentsnöre/julgran
En julgran kan vara en lockande frestelse för en lekfull katt eller hund. Det finns julgranspynt och glitter att stjäla, barr att tugga på och grenar att klättra uppför!

Men se upp, för leken kan sluta illa om djuret tuggar i sig glitter eller presentsnöre! Katter, till exempel, har bakåtvända ”piggar” på tungan, som gör att de har svårt att spotta ut ett snöre eller dylikt. Dessa fastnar därmed lätt under tungan eller i magsäcken och leder till att tarmen ”träs upp” på snöret, vilket kan orsaka stora skador på tarmen och gör att djuret måste opereras akut.

* Om du vet att ditt djur ätit ett snöre så rekommenderas att ni uppsöker veterinär snarast, då man i många fall kan få upp snöret genom en framkallad kräkning.

* Om din katt eller hund plötsligt börjar kräkas kraftigt, inte vill äta och får allmänt nedsatt allmäntillstånd, så bör veterinär uppsökas akut.

Julmat
Visst kan det vara svårt att motstå ett par bedjande hundögon vid julbordet, men fall inte för djurets charm! Julens mat är salt och fet och passar inte våra djur.
Fet mat kan orsaka en inflammation i bukspottskörteln, en så kallad pankreatit. Det ger symtom som till exempel kraftig kräkning, inappetens och buksmärtor, och oftast står hunden eller katten i en så kallad böneställning.

Rätter med lök och vitlök ska också undvikas, till exempel pyttipanna, då större mängder lök kan orsaka allvarlig blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

Nötter, russin, växter…
Nötter med skal är inte farliga i sig, men de kan med lätthet sväljas av en hund eller katt och därmed fastna på sin väg ut genom tarmen. Även olika fruktkärnor – persikokärnor är en klassiker, har för ovana att parkera sig i en liten katt- eller hundtarm. Vanliga symptom vid en så kallad “främmande kropp” i tarmen är: slöhet, intensiva kräkningar och nedsatt allmäntillstånd.

Så var det russinen – ge ALDRIG russin eller vindruvor till din hund eller katt! Några få russin kan leda till akut njursvikt. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din fyrfota vän fått i sig russin, i många fall går det att kräka djuret omedelbart efter intag.

Det finns också flera julväxter som är giftiga, vissa ger irritation av mag- och tarmkanalen, medan andra, tex lilja, kan orsaka akut njursvikt, framför allt på katt. Har du ett tuggbenäget djur bör du se upp med till exempel julros, mistel, julstjärna, amaryllis, lilja och hyacint. Det bästa är att inte har några av dessa växter hemma!

Talgbollar, levande ljus…
Även utomhus finns frestelser och nu tänker vi på kottar eller talgbollar som kan vara spännande att undersöka. Kottar kan lätt sätta sig på tvären i tarmen om djuret äter det, likväl som nätet kring talgbollen. Hamnar talgbollens feta innehåll i magen kan det orsaka kräkningar eller bukspottkörtelinflammation. Även ett smaskigt skink- eller kasslernät ska aldrig ges till hunden eller katten, av samma skäl som ovan.

Så var det en sak till… viftande svansar och levande ljus är aldrig en bra kombination!

Denna artikel är en annons från Blå Stjärnans Djursjukhus.