Vett och etikett vid hundköp

Att köpa hund ska vara ett stort beslut. Hunden kommer ändå att stå vid din sida en stor del av ditt liv och då gäller det att ni är rätta för varandra. Vi går igenom fem steg som kan vara bra att hålla koll på inför ditt nya liv som hundägare.

Är du rätt för jobbet?
Innan du går på jakt efter en hund ska du börja se över ditt egna liv och dina behov. Hur mycket jobbar du idag och är du beredd att ge hunden en del av din fritid? Har du ekonomin som krävs för att köpa prylar och bra mat? Att vara en bra hundägare tar tid och kostar pengar, men du får så otroligt mycket tillbaka!

Välj din hund
Grattis till ditt beslut, nu börjar det roliga! Att välja rätt ras är första steget och det är lättare sagt än gjort om du inte redan hunnit fundera. Utefter ditt liv, dina vanor och tiden du har över för att aktivera hunden så passar olika raser för olika personer.

Det finstilta
När du väl hittat din drömhund gäller det att hålla koll på pappersarbetet. Till att börja med får valparna inte lämna tiken före 8 veckors ålder och först då kan du hämta din valp. När du hämtar din valp ska du se till att få ett registreringsbevis, ett köpeavtal och ett valpbesiktnings­intyg som inte får vara äldre än en vecka. För att få fullständig koll så gör du bäst i att läsa mer på www.skk.se/kopahund.

Börja från grunden
Redan innan valpen äntrar ditt hem för första gången så kan det vara en god idé att boka in en valpkurs. På så sätt är du redo för att lära dig och din hund få bästa möjliga start i ert liv tillsammans.

Sätt dig i skolbänken
Överlag så är det en bra idé att samla så mycket kunskaper du kan innan du köper hund, så slipper det dyka upp jobba överraskningar längs vägen. Det kommer det förstås göra ändå, det är ändå charmen med att köpa hund. På www.skk.se/kopahund finns all information du kan tänka dig om ditt nya liv som hundägare. Lycka till!