Det vanligaste och farligaste hälsoproblemet för Sveriges hundar

Idag är nästan 50% av Sveriges hundar och katter överviktiga, siffror som går hand i hand med människors övervikt i Sverige som idag ligger på 51%. Åsa Dufva, Scientific Communication Manager på Royal Canin i Sverige, ser allvarligt på utvecklingen – men samtidigt flera lösningar.

Vad grundar sig denna utveckling i?

  • Helt enkelt för mycket mat och för lite fysisk aktivitet. Det är tyvärr många som tror att de skämmer bort sina fyrbenta livskamrater då de delar med sig av det de själva äter och toppar dagsransonen med matrester eller hundgodis. Det leder lätt till övervikt, något  som vi idag vet ökar risken för flera andra sjukdomar, vilket i sin tur leder till sämre livskvalitet och kan förkorta livet på hunden med flera år.

 

Är det här en ny trend?

  • Nej. Nytt är däremot att fetma – då hunden väger mer  än 30% över sin idealvikt – nyligen klassificerats som en sjukdom av flera veterinära organisationer runtom i världen. Vi hoppas och tror att det kommer leda till att hullbedömningar blir en självklar del vid varje besök hos veterinären, så att överviktiga hundarna får hjälp med att komma ned till en hälsosam vikt.

 

Hur ska jag som hundägare tänka när jag ger min hund mat?

  • Drömscenariot är att du ser till att din hund aldrig drabbas av övervikt.. Om en valp eller unghund tillåts bli överviktig får den fler fettceller som den sedan får dras med hela livet. Den får lättare att lägga på sig och risken för fetma ökar. Utgå från den rekommenderade doseringen på förpackningen, men anpassa alltid mängden efter din hunds hull. Ger du hunden matrester eller hundgodis måste du reducera doseringen. En hund som ”tigger” är inte alltid ute efter mat, utan det kan lika väl vara en annan sorts stimulans den söker. Bjud upp till lek, ta en promenad eller ha en mysstund istället. Låt din hund leva livet lättare.

 

Hur vet jag när min hund är överviktig?

  • Det är vanligt att vi som hundägare inte ser vår egen hunds övervikt Det är därför bra att ta hjälp, så be alltid om en hullbedömning när du besöker veterinärkliniken. I vår mässmonter på MyDog guidar vi dig gärna igenom en hullbedömning och kan hjälpa dig med att starta upp ett bantningsprogram. Om någon i din närhet haft modet att säga att din hund är överviktig så välkomna den omtanken.