Populärt att gå till hundpsykolog: ”Idag bryr man sig mer om sin hund”

Var tredje person kan tänka sig att ta hunden till en psykolog, visar en undersökning.
Inte överraskande, säger problemhundstränaren Nina Roegner.
– För 30 år sedan skrattade man åt ordet hundpsykolog och tänkte på en hund som låg på en schäslong, idag bryr man sig mer om hur hunden mår, berättar hon. 

Bo hundvänligt under MyDOG

I undersökningen, som gjorts av Svenska Mässan och MyDog, visar siffrorna sitt tydliga språk ­– fler lägger både mer tid och pengar på sin hund idag.

Nina Roegner, som driver Hundakademien, där hon arbetar som både tränare och filmhundstränare, tror orsaken beror på att hunden blivit en självklar familjemedlem, som ska få samma hjälp som alla andra i familjen.

– I dag är man mer mån om att sin hund ska må bra, det har blivit en självklarhet att se till dennes behov, säger hon.

För att veta ifall ens hund behöver gå till en psykolog kan man tittar efter tecken som stress.
– En harmonisk hund är nöjd när den bara får vara med, en hund som mår dåligt har ofta ett överdrivet beteende. Den kan vara överdrivet aggressiv eller väldigt skällig. Den kan också vara överdrivet glad, genom att exempelvis hälsa på folk i en halvtimme, säger Nina.

Att vi människor lever i en allt stressigare tillvaro hänger också ihop med våra fyrbenta vänners välmående.
– De flesta av oss mår ju dåligt om vi inte kommer ut i naturen och träffar djur vid jämna mellanrum. Väljer du att jobba framför att umgås med din hund mår ju den också dåligt av det.

Men vad är egentligen en hundpsykolog? Och vad är skillnaden på en sån och en hundcoach? Det finns skillnader i form av utbildning, men det viktigaste enligt Nina är att experten man söker sig till har erfarenhet av både människor och hundar.
– Det viktigaste är inte vilken titel personen har, utan att du får rätt hjälp.

Hon passar också på att höja en varnande finger för att ta för mycket råd och tips av sin omgivning.

– Det är synd att många hundägare förlitar sig på folk i sin närvaro som inte har rätt kompetens, så kallade självutnämnda experter som inte har mer erfarenhet än att de kanske själv har eller har haft hund. Det riskerar att man som ägare till en hund med problem når en punkt där inga råd hjälper och då tror man att det inte finns något mer att göra. Jag rekommenderar att man alltid tar professionell hjälp, så det blir en utredning och att man säkerställer att hunden får rätt hjälp, säger Nina Roegner, som är en av alla hundexperter som kommer finnas på plats under MyDog på Svenska Mässan den 4-7 januari.
Bland annat kommer hon medverka med den populära hundteatern.
– Det blir elfte året i rad och i år är det nypremiär av ”Dummerjöns”. Det blir lite blandat med rutinerade hundar samt några debutanter. Vi har tränat hårt hela hösten och nu har premiärnerverna börjat göra sig påminda. Hos oss mattar alltså, hundarna är lyckligt ovetandes, skrattar Nina.
Varför gör ni en hundteater?
– Det är för att peka på att alla hundar, oavsett ras, gillar att arbeta och träna. Teatern använder vi som en inspiration för besökarna, säger Nina Roegner.