Hundutställningens ABC

mydog

Att gå på hundutställning är en spännande upplevelse för alla inblandade: utställare, hundar och besökare. Men för en lekman är det inte alltid så lätt att veta hur en sådan faktiskt går till. Den vackraste hunden vinner – eller? Här finns allt du som mässbesökare behöver veta för att få koll på hur en hundutställning går till.

Alla hundar på en utställning delas in i olika klasser, från valpar till veteraner, med tikar och hanar för sig. Utöver klasserna delas hundarna även in i någon av de tio olika rasgrupperna som finns. Rasgrupperna är kategoriserade efter hundarnas användningsområden.

I ringen (som i verkligheten är en fyrkant), bedöms hundarnas utseende och mentalitet i enlighet med hur bra de överensstämmer med sin rasstandard. Bedömningskriterierna är följande:

Excellent (Utmärkt)
Very good (Mycket god)
Good (God)
Sufficient (Godtagbar)
Disqualified (Diskvalificerad)

En auktoriserad domare bedömer noggrant hunden efter de angivna kriterierna, och delar sedan ut en skriftlig bedömning tillsammans med ett pris. Den hund som bäst överensstämmer med sin rasstandard är den som utses till vinnare – inte den hund som är ”finast”.

Domaren kan också dela ut specialpris så som hederspris och certifikatkvalitet. Samma hund kan vinna flera priser i olika kategorier.

Men hundutställning handlar så klart om så mycket mer än bedömningskriterier. Det är en social, rolig och givande tillställning där hundar, hundägare och besökare får chansen att träffas, utbyta erfarenheter och information – och naturligtvis njuta av alla fantastiska hundar samlade på ett ställe!

Vill du få nyheter från MyDOG?

Prenumerera på MyDOGs nyhetsbrev

MyDOG arrangeras av Svenska Mässan och Västra Kennelklubben. I samarbete med Blå Stjärnans Djursjukhus, Royal Canin och Agria Djurförsäkring.
Mediapartner Göteborgs-Posten.