Jubileumstävling i rallylydnad på MyDog

Nu kommer tävlingar i rallylydnad tillbaka på MyDog i Göteborg.
Rallylydnad är en av de snabbast växande tävlingsformerna inom hundsport.
– Det här är en del i vårt 100-årsjubileum, säger Janna Nordin, på Svenska Brukshundsklubben, som medverkar på MyDog i Göteborg.

Rallylydnad är en av de snabbast växande grenarna inom hundsport. Foto: Elisabeth Sterner.

I januari arrangeras den stora hundfesten MyDog på Svenska Mässan i Göteborg. Arrangemanget lockar drygt 30 000 besökare och nära 9000 utställande hundar.
En av aktiviteterna på årets mässa är en jubileumstävling i rallylydnad
– Det är första gången på några år som vi arrangerar tävlingar i rallylydnad på MyDog och det är en del i vårt firande av att vi fyller 100 år, säger Janna Nordin.
Tävlingen går ut på att hund och förare ska ta sig igenom en banan med olika skyltar. På varje skylt finns ett moment som ska genomföras. Varje tävling har olika skyltar, domaren bestämmer vilka skyltar som används.
Jubileumstävlingen genomförs fredag till söndag i två klasser: avancerad och mästarklass, som är de två högsta klasserna. Här ställs både hund och förare inför svåra utmaningar.
– Det kan exempelvis handla om att kunna gå fot tre steg bakåt, kunna stanna trots att föraren fortsätter eller att kunna gå in framför föraren och backa bort från föraren. Även bärande av föremål kan förekomma.
Intresset för rallylydnad har formligen exploderat och lockar hela tiden nya utövare både till kurser och tävlingar. Under 2016 genomfördes 29 899 tävlingsstarter inom rallylydnad vilket är en ökning med 14 procent, mot året innan.
– Skillnaden mot andra tävlingar är att du får prata med hunden hela tiden och visa med händerna. Det gör att du kan peppa din hund.
– Det gör också att det är en väldigt bra sport att börja med om man inte har tävlat tidigare. Sedan har naturligtvis varje hundsport sina svårigheter och de ökar ju högre man kommer i klasserna.
Jubileumstävlingen arrangeras av den lokala klubben Göteborg-Mölndals Brukshundsklubb och är öppen för alla hundar oavsett om det är en blandras eller rashund.

Läs mer om MyDog
Köp biljetter här
Anmäl dig till utställningen