Världsberömd domare äntligen tillbaka i svensk ring

Renée Sporre-Willes

Endast de bästa domarna är bra nog på MyDOGs internationella hundutställningar. I år har Västra Kennelklubben och Svenska Mässan äran att få välkomna den oerhört erfarna allrounddomaren Renée Sporre-Willes, som för första gången på många år kommer att döma på hemmaplan. Här berättar Renée hur hon går till väga i sina bedömningar, vilka raser som är mer utmanande än andra, vad hon tycker om trender inom presentation och vilka förväntningar hon har på mässan.

Genom åren har många globalt erkända domarnamn bidragit med sin omfattande expertis på MyDOG. Och när en av dessa är en väl insatt specialist inom det breda allrounderskapet, är författaren bakom bland annat de fantastiska hunduppslagsverken All Världens Hundraser, ingår i såväl SKKs som kennelfederationen Fédération Cynologique Internationales standardkommittéer, är ledamot av Svenska Kynologiska Akademin och sedan 60-talet också driver sin egen kennel – ja, då förstår man att VaKK och Svenska Mässan är alldeles särskilt glada över att Renée tackade ja till att döma på MyDOG 2017.

Metodisk och noggrann genomgång
När det kommer till bedömningsrutiner lägger sig Renée vinn om att hålla ett mycket metodiskt tillvägagångssätt, för att alla ska få ungefär samma tid på sig för uppvisningen och för att ringside ska kunna följa vad som sker. Även hundarna gås igenom på samma minutiösa vis:
– Jag försöker följa rasstandarden som den är skriven: först vid den viktiga helheten när hunden kommer in i ringen och visar upp sig, och sedan vid genomgången av detaljerna där jag börjar med huvudet och sedan fortsätter i exakt den följd som standarden föreskriver – allt detta förutsatt att hundarna är tämligen vältränade och lätta att bedöma. Man vill som domare få så bra chans som möjligt att se hundens förtjänster och det lyckas man bara med om hund och handler är någorlunda förberedda. Det är ju ett avelsresultat vi är satta att bedöma så uppdraget är mycket viktigt.

Finns det någon ras som du i egenskap av allrounddomare tycker är särskilt svår att bedöma?
– Ja, visst finns det raser som är svåra att bedöma. Generellt är raserna i grupp 9 svårast, eftersom det är så många olika typer av hundar. Den största utmaningen är att många av raserna har mycket specifika detaljer som sammantaget bildar deras speciella rastyp. Flera av dem har extrema detaljer så som mycket korta nospartier och stora ögon. Dessa måste absolut ha normal andning ur vida näsborrar och ögonen får inte vara utstående på ett riskabelt sätt. Sedan finns det raser i gruppen med enormt mycket päls vilka fortfarande ska kunna röra sig normalt och inte bli överhettade.

På tal om päls – vad tycker du om de trender som ibland dyker upp inom pälspresentation?
– Jag är ingen vän av trender som avviker från standarden eller blir till besvär för hundarna. När det kommer till pälspresentation är det nästan alltid av ondo för hunden, eftersom det ofta innebär att de ska spendera timmar på ett trimbord för att borstas, kammas, fönas och så vidare. Efter många decennier i den här hobbyn kan jag också konstatera att en del raser under åren förlorat intresserade valpköpare eftersom raserna ”fått” så stora, krävande pälsar eller presentation att gemene man inte längre klarar av dem. Synd, för hundutställning är en så rolig hobby. Men alla älskar att visa upp något speciellt, så det ligger nog i vår natur att vilja ha det som är lite annorlunda eller extra.

Slutligen så säger Renée att hon ser fram emot att döma på MyDOG:
– Det är många år sedan jag dömde i Göteborg, så det ska bli mycket trevligt att se hur det är på mässan numera.

Läs mer om hundutställningarna