Vad lär man sig på Hundsportgymnasiet?

vinnare-av-skol-sm-2015-fo%e2%95%a0er-hundinriktade-gymnasium

Hallå där…

Kerstin Andersson, programansvarig på ForshagaAkademins Hundsportgymnasium. Den treåriga yrkesutbildningen med riksintag ger eleverna en bred kunskap om hundträning- och hantering som öppnar upp inför många framtida yrkesval.

Vad lär man sig på Hundsportgymnasiet?
– Inlärningsmetoder, beteendelära och hundträning inom det mesta – från jakt och drag till agility och freestyle. Eleverna lär sig också om sjukdomar, avel och näringslära. Allt vi lär ut har en vetenskaplig grund och träningen utgår självklart från belöningsmetoder.

Vilka karriärmöjligheter finns?
– Beroende på inriktning blir du utbildad allmänlydnadsinstruktör (examinerad genom SBK), hundmassör eller instruktör inom hundsportgrenen Nose Work – en ny inriktning som vi tror mycket på. Eleverna kan också bli certifierade för att öppna hunddagis. Man kan även läsa vidare till hundförare, veterinär eller djursjukskötare.

Nästan alla elever har med sina hundar under utbildningen. Vad har det för fördelar?

– Hunden blir en trygghet på fritiden, särskilt för de elever som har flyttat långt hemifrån. Under skoltid är hundarna i ett hundstall med stor, egen box och rastgård och hundarna används i utbildningen i många olika kursmoment. Eleverna har egna träningsgrupper på fritiden, vilket är väldigt uppskattat. Det finns både stora appellplaner och en inomhushall.