Träffa din favorit på Rasklubbstorget

rasklubbstorget mydog

Vare sig du funderar på att köpa hund, eller bara vill lära dig mer om en speciell hundras, så är det populära Rasklubbstorget på MyDOG helt rätt ställe för dig. Här presenterar utställare sina hundar för intresserade besökare. Vi bad Liz-Beth C Liljeqvist, ordförande i Västra Kennelklubben, att berätta om vad besökarna får uppleva på Rasklubbstorget, och vad man bör tänka på när det kommer till att köpa hund.

Västra Kennelklubben (VaKK) är den tredje största länsklubben inom SKK. VaKK:s huvudfokus är att utbilda hundägare och att arbeta med utställningar, och är även mycket engagerade i hundhållningen i samhället. VaKK har arrangerat MyDOG tillsammans med Svenska Mässan i över ett decennium, och Liz-Beth Liljeqvist berättar att det blir bättre och bättre för varje år.
– Vi har som policy att bjuda besökarna på lite extra hela tiden, och vi anpassar oss i hög grad efter utställarna och hundarna.

Vad händer på Rasklubbstorget?
– Utställarna visar naturligtvis upp sina hundar, och varje dag vid 13-tiden har vi en Rasparad i stora ringen, till vilken vi brukar få låna hundar och medverkande från rasklubbsmontrarna för att visa upp lite extra. Det kommer otroligt mycket folk till Rasklubbstorget, dels på grund av att det finns så mycket information att ta del av, men också för att det är så bra spridning på raserna – både välbekanta och nya sådana, som alltid är spännande att kika på.

Men det är inte bara hundarna som ska visas upp på Rasklubbstorget – det är också viktigt att varje monter utnyttjar sin yta på ett kreativt och informativt sätt för att gynna besökarna så mycket som möjligt. Därför utser en jury varje år den bästa montern, som koras under en ceremoni i stora Finalringen. Vinnarna av bästa monter 2016 var gänget i Australian Shepherd-klubben.

Välj hund efter livsstil
Om du besöker Rasklubbstorget i jakt på en fyrfota vän, men inte vet vilken ras du ska välja, kan du använda VaKK:s tjänst ”Att köpa hund” som finns tillgänglig på mässan. Baserat på information om din livsstil, som du själv fyller i, kommer ett datasystem upp med förslag på passande raser. Sedan är det fritt fram att besöka dessa på Rasklubbstorget. Liz-Beth C Liljeqvist berättar att många ofta har en tanke om vilken ras de vill ha, men att det inte är ovanligt att man ändrar sig efter första träffen med rasen i fråga.
– Först och främst ska man tänka igenom hur ens vardag ser ut, säger Liz-Beth, som själv äger fyra hundar: en affenpinscher och tre Newfoundlandshundar. Man måste vara beredd att offra den tid det faktiskt tar att ha hund. Månadskostnaden spelar också in, och där kvittar det om du har en blandras eller registrerad hund – maten och övriga kostnader är densamma. Tänk också noga igenom om du vill ha en hund som kräver pälsvård och vad det innebära. Det är alltså oerhört viktigt att man köper en hund som passar ens livsstil, betonar Liz-Beth.

Läs mer om Rasklubbstorget