Stjärnorna i hundteatern: Moster

12 December / 2016

hundteater

Moster vill du berätta lite om dig själv?

Jag är en tjusig Australian Shepherd på 5 år. Till vardags jobbar jag med min matte Nina Roegner på Hundakademin. Man kan säga att jag är hennes ”högra tass” och brukar visa vad hon menar. Jag kan t ex spela helt okunnig för att hon ska visa hur man lär in första steget i olika övningar.

Då får jag godis när jag ”fipplar” lite med tassen för att öppna en pedalhink, eller om jag bara lyfter den ena tassen när hon vill visa hur man lär in sitta vackert. Det är very nice!

Så tävlar jag i Freestyle också, i år har jag tävlat både i VM, EM och NM. Då får jag såklart slita lite mer, men å andra sidan ger det riktigt bra betalt!

Dessutom gör jag faktiskt en hel del obetalt arbete där hemma. Jag talar t ex alltid om ifall det kommer någon, vissa dagar blir det många vändor till dörren. Det är också jag som ser till att trädgården inte översvämmas av grannens katter och att älgarna inte bygger bo utanför. På kvällarna samlar jag ihop hela familjens skörd av svettiga strumpor och försöker gömma dem på lämpliga ställen. Tänk att de lägger strumpor precis överallt, ibland får jag ställa mig på bakbenen för att nå dem högt uppe någonstans, hur tänker de liksom?! Ibland gömmer jag strumporna i soffan men allra helst gräver jag ner dem i trädgården. Det hade verkligen underlättat om var och en hade grävt ner sina egna strumpor!

Eftersom min huvudsakliga uppgift trots allt är att vara i centrum, så måste jag också se till att alltid ligga mellan husse och matte. På så vis har jag full koll på att de bara klappar på mig och inte på varandra.

Hur hamnade du i Hundakademins hundteater?

Man kan säga att jag är född in i teatervärlden. Det var min matte, Nina Roegner, som kom på att hundar kan spela teater.

Vilken roll har du i årets föreställning?

Jag spelar Askhunden. Min favvoscen är när jag får sopa arenan med en kvast. Mattes är när jag spelar blyg och långsamt går fram för att prova min kvarglömda sko till tonerna av Shirley Clamps ”Att älska dig”. Det är så vackert att hon gråter…

Vad har du för “gage”, några förhandlingstips?

Ett varv med kvasten över arenan ger en halv mun av lam eller kyckling. Längre kedjor kan ge lite mer, ju längre de vill att jag ska jobba desto dyrare blir det. Mina berömda höga tasslyft är dyrast. De tar jag en Dentastick för.

Framtida drömroll?

Kan absolut tänka mig en ”ätande” roll i ”Det regnar köttbullar”.

Vad gillar du förutom att spela teater?

Munnen full med mat, långa spår, bada i havet, svettiga strumpor, gosedjur och ”häng” runt middagsbordet.

Vem är din förebild?

Förstår inte frågan…

Har du någon okänd förmåga?

Jag kan sträcka mig otroligt långt efter en kvarglömd smörkniv eller osthyvel på en bänk. När jag får tag i den lyfter jag försiktigt ner den och slickar den noggrant helt rent. Tror ingen där hemma fattat varför både smörkniv och osthyveln oftast ligger på golvet.

Några kända eller okända divalater?

Förstår inte frågan…

Vad är det bästa med MyDOG?

Att man får stå i centrum, umgås med sina vänner och att äta gott! Vet att det kan ligga en eller annan tappad brödsmula och korvbit på golvet och det ser jag verkligen fram mot. Morr & Voff från världens bästa Moster!

Läs mer om hundteatern Askhunden