Polisens fantastiska hundar

21 December / 2016

polisen på mydog

Hundar är självklara för polisen. Patrullhundar, spårhundar, specialsökhundar, hundar som underlättar brottsplatsundersökningar, hundar som skyddar, bevakar och försvarar. Hundarna gör ett så bra jobb att det skulle behövas ännu fler.

Ett av dragplåstren på MyDog är polishundarnas uppvisning. Vi får se hur polishundar arbetar, vad de har för uppgifter och hur de tränas. Det blir en fartfylld show med action och humor, allt för att visa hundarnas två sidor. En polishund ska våga och klara mycket alldeles själv men den ska samtidigt älska att samarbeta med sin förare.

Magnus Söderberg jobbar på nationella polishundtjänsten. Han är nationellt ansvarig för att hitta och fördela hundar som skulle kunna jobba hos polisen i Sverige. Magnus menar att det allra viktigaste är hundarnas mentalitet.

– En patrullhund ska kunna bli rädd men trots det fortsätta jobba. Den ska ha styrka, kraft och stor arbetsvilja samtidigt som den ska vara läraktig och samarbetsvillig. En polishund ska vara modig, stark och snäll. Det är därför processen där vi testar alla tänkbara hundar tar tid. Vi måste hitta rätt, helt enkelt, säger Magnus Söderberg.

Hälften faller bort
Ungefär 20 procent av de 450 polishundar som är i tjänst idag har Magnus och hans kollegor fått via försvarsmakten. Men de allra flesta är hundar som tidigare ägare lämnat ifrån sig, hundar man ansett kanske skulle passa som polishundar.

– Vi gör en första gallring då vi kollar hunden både mentalt och fysiskt. Hunden ska vilja kampa, vara nyfiken, öppen, trevlig och gilla att samarbeta. Redan där brukar hälften av kandidaterna försvinna, berättar Magnus.

Omfattande test för att hitta rätt
Nästa steg är en mentaltest som tar mer än tre timmar. Testen påminner om en vanlig mentaltest av brukshundar, en så kallad korning, med en skillnad.

– Vi kan ändra moment och situationer under testets gång för att få fram tydliga svar på hur hunden verkligen fungerar. I det här steget försvinner ytterligare hundar, ungefär hälften av de som är kvar.

Sedan handlar det om en praktisk provperiod på två månader då en hundförare och en mentor – en av landets 40 besiktningsmän eller en instruktör – utvärderar hunden. Allt som händer, både i vardag och under träning, bokförs och utvärderas. Här försvinner hälften igen.

– Vi har stora krav på våra hundar, men att en hund faller bort under våra utvärderingar betyder inte att det är en dålig hund i andra sammanhang. Fantastiska sport- och tävlingshundar blir inte automatiskt bra polishundar, säger Magnus.

Stort behov av kandidater
Varje år ska Magnus och hans kollegor hitta, testa och utbilda 70-95 nya polishundar som ska ersätta de som går i pension eller tas ur tjänst av andra skäl. Behovet av hundar som skulle kunna jobba hos polisen är stort hela tiden.

– Kom och prata polishund med oss på MyDog. Och framför allt, kom och se vad våra hundar kan göra, säger Magnus Söderberg.

Läs mer i MyDOGs scenprogram