Pia på Minmios Kennel tipsar blivande hundägare och nya MyDOG-besökare

mydog

Hej Pia! Hur började du med uppfödning och att ställa ut hundar?

Hej, jag heter Pia Blomberg och föder upp pudel, dvärg och Toy, vit, svart och aprikosröd under prefix Minmios Kennel. Jag driver även ett hunddagis för småhundar och håller lite ringträningskurser.

Har hållit på med hundar sen 80-talet. Jag har tävlat aktivt i både lydnad och agility, med Wheaten terrier och Bearded collie.

Efter jag fått 2 barn ville jag ha en “enkel” hund dvs en ren sällskapshund som inte krävde lika mycket, då jag inte hade tid att träna lika mycket. Pudel blev då det självklara valet, då jag inte gillar hundhår. Hihi! Skulle bara ha en sällskapshund men så sa en vän och uppfödare att jag skulle prova ställa ut. Det var faktiskt på MyDOG 10 år sedan, för exakt samma domare som ska döma pudel i år!

Vi vann och på den vägen blev det mer och mer utställningar och mer och mer pudlar.

Vad är viktigast att tänka på när man skaffar hund?

Jag tycker att det viktigaste man ska tänka på är att läsa på om rasen, tänka på vad man vill ha och använda den till, så det blir rätt valp.

  • Viktigt att alltid köpa registrerade valpar i Skk.
  • Prata med olika uppfödare.
  • Kolla upp sjukdomar och att se efter så föräldrar har gjort hälsotester.
  • Välj gärna en uppfödare nära så man kan få hjälp om så behövs.

Vad tycker du bäst om med hundutställningar?

Det bästa med hundutställningar är att man träffar så många goa människor som faktiskt har samma intresse som mig själv. Man har då roligt ihop, fast man är konkurrenter i ringarna.

Vad ska den oinvigde som besöker MyDOG titta efter?

När man besöker MyDOG tycker jag att man som “ny” våga gå fram till oss uppfödare och utställare om allt ni vill veta. Tag gärna med en stol och titta på en bedömning hur det går till. Det lär man sig jättemycket på. MyDOG erbjuder ju också då mycket mer än bara utställning. Besök gärna rasmontrarna, där de gärna berättar mer för er om just den rasen och man brukar få kela med hundarna också.

Läs om aktiviteter på MyDOG
Köp biljett till MyDOG