I Nose Work kan alla hundar vara med!

Nose Work

Nose Work är en relativt ny gren inom hundsport som startade i USA. Tanken var att hjälpa omhändertagna hundar i hundstallar till en bättre tillvaro i och med att de aktiverades och fick ökad mental stimulans. I dag har Nose Work spridits över världen och på MyDOG kommer Sveriges första officiella tävlingar att genomföras.

Det blir tävlingar i fyra dagar med cirka 300 ekipage som kvalar under tre dagar för att sedan göra upp i en final den fjärde dagen. I Nose Work tävlar hundarna i fyra olika moment: behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonssök.

Under MyDOG kommer hundarna att tävla i samtliga moment. Sista dagen är det dags för MyDOG Nose Work Cup, då de tävlar i tre moment: inomhus, behållare och fordon.

Att tävla på en plats fylld med utställningshundar och kringaktiviteter ställer krav utöver det vanliga på hundarna.
– Det blir tuffa dagar och en svår tävling. Det ställer stora krav på både hunden och föraren, eftersom det gäller för föraren att se när hunden markerar rätt doft, säger Bo Edoff, ordförande i Svenska Nose Work-klubben.

Resultaten förs in i stamboken

Sporten har funnits i Sverige i cirka fem år och från och med 2017 är det en godkänd prov- och tävlingsform hos Svenska Kennelklubben. Det innebär att tävlingsresultaten förs in i hundens stambok. För att få börja tävla måste man göra ett inträdesprov för att visa att hunden förstår vad den ska göra. Sedan gäller det för hunden att nosa upp en gömma som luktar av eukalyptus, lagerblad eller lavendel. Hur hunden markerar att den funnit doften varierar.
– Det beror på hur hunden lärt sig att markera, det viktiga är att föraren kan se på hunden att den har hittat doftgömman, säger Bo Edoff.

Nose Work

En sport där alla får vara med

För att delta i Nose Work behöver inte hunden vara renrasig – alla hundar får vara med.
– För de hundar som är med och som inte är införda i någon stambok så fungerar det som så att de tävlar med en speciell licens, säger Edoff.

Sporten är populär och lockar till sig allt fler. Bo Edoff tror sig veta varför.
– Det är en sport där alla tävlar mot varandra och där en liten hund kan vara lika bra som en stor. Jag tror att det är enkelheten och att man inte gör skillnad på hundarna som lockar.

Kan öva hemma på köksgolvet

– Det är en sport som man kan utöva med ganska små medel. Du kan träna hemma på köksgolvet, säger Edoff, som själv började för två år sedan efter en kort introduktionskurs.
– Jag lärde mig principerna och sedan tränade jag hemma med min hund.
För den som vill prova på Nose Work tillsammans med sin hund är MyDOG det perfekta tillfället – varje dag under mässan finns Svenska Nose Work-klubben på plats och visar hur det går till.

Läs mer om Nose Work på MyDOG.

Titta i MyDOGs scenprogram.