Foder – en hel vetenskap

royal canin

Alla som någon gång ägt en hund vet hur svårt det är att motstå de där tiggande, hoppfulla ögonen vid middagsbordet. Men att ge hunden mat avsedd för människor kan resultera i både övervikt, näringsbrist och – i värsta fall – veterinärbesök. Här berättar mässans samarbetspartner Royal Canin vad du kan göra för att undvika det.

Förutom att stå emot de där bedjande ögonen är det av yttersta vikt att välja ett bra foder. Ända sedan starten för över 40 år sedan har Royal Canins grundfilosofi varit att utgå från hundens och kattens verkliga behov, och att fodret har ett korrekt näringsvärde baserat på vetenskap – och god smak.
– Istället för att lägga resurser på sådant som hunden och katten inte bryr sig om, som exempelvis foderbitar i olika färger, driver vi vår utveckling framåt med ett envist vetenskapligt perspektiv, berättar Åsa Dufva, Scientific Communications Manager på Royal Canin.
– Vår vision är att kunna erbjuda varje individ ett foder anpassat efter just den hundens eller kattens behov, fortsätter Åsa. Vi har redan nu kommit en bra bit på vägen. I vårt breda sortiment har vi produkter anpassade efter ålder, storlek, aktivitet, ras och sjukdomar.

Allt fler äldre hundar och katter
God nutrition och veterinärvård leder till att våra hundar och katter blir äldre.
– När hunden och katten blir äldre uppstår ofta besvär som stelhet, minskad muskelmassa, oro och förändringar i beteendet. Genom att välja foder anpassat efter deras behov kan man motverka detta. För de flesta är det idag självklart att valpar ska ges ett juniorfoder men, även ”seniorer” har stor nytta av ett anpassat foder, menar Åsa.

Vilket är det största hälsoproblemet för hundar idag?
– Det är definitivt övervikt. Nära hälften av alla hundar väger mer än de borde på grund av att de aktiveras för lite och får för mycket mat och ”godis”, som snabbt ger extrakilon. Tyvärr har bilden av hur en hund bör se ut förändrats – när vi idag ser en hund i rätt hull kan vi uppleva den som för smal.
– Övervikt är inte bara tungt att bära på, den ökar också risken för många sjukdomar, förändrar livskvaliteten och förkortar livet. Jag hoppas att fler låter sin hund och katt leva livet lättare under 2017 – det är de värda!

Titta i MyDOGs utställarlista