Glädje och samarbete till toner av musik

mydog
Freestyle på MyDOG.

Freestyle är samlingsnamnet för två hundsportgrenar där man tävlar i lydnad till musik. Ett riktigt bra utfört program brukar liknas vid en tavla där hunden är duken och föraren är ramen. Visst låter det som ljuv musik?

2007 blev freestyle en officiell hundsportgren i Sverige och fyra år senare blev även ”heelwork to music” det. I freestyle komponerar föraren själv ett program till musik medan man i ”heelwork to music” utgår från tio olika positioner och övergångarna mellan dessa. Sporten är väl etablerad utomlands och Sveriges landslag är med i toppen. Vid VM i somras, som gick i Moskva, blev det silvermedalj till ”heelwork to music”-laget medan freestyle-laget precis missade en medalj och kom på fjärde plats. Anna Larsson tog ett individuellt guld tillsammans med sin hund Flynn.

Sveriges bästa kommer till MyDOG

För den som är nyfiken på sporten så är MyDOG-mässan ett utmärkt tillfälle att lära sig mer- mässan bjuder på såväl SM i båda grenarna, samt Agria Freestyle Elite Challenge. Ekipagen har kvalat till tävlingarna under året. Det är 15 ekipage som tävlar i respektive SM-klass och åtta ekipage i respektive gren i Agria Freestyle Elite Challenge.

Häng med i vad som händer

För att förstå lite mer av vad som händer på tävlingsbanan kommer här en kort introduktion.

– Det är hunden och dess samarbete med föraren som bedöms, tillsammans med förarens förmåga att sätta ihop ett bra program till den musik som valts, berättar Johanna Lehman, ordförande i Svenska Hundfreestyleklubben, och hon fortsätter med att avdramatisera det hela för den som undrar om man måste kunna dansa för att vara med:

– Man behöver varken kunna dansa eller spela teater för att lyckas inom sporten. Ekipagen bedöms i tre kategorier: Precision och samarbete, innehåll och tolkning av musik. Stor vikt läggs vid hur man valt rörelser i förhållande till hunden och hur programmet är anpassat till musiken. I freestyle väljer föraren själv moment medan man i heelwork-grenen utgår från tio förutbestämda positioner.

Prova du också

För den som blir intresserad av att testa grenen som är superkul för såväl hund som förare så är det bara att klicka in på Svenska Hundfreestyleklubbens hemsida. Där finns mer information och uppgifter om tränare runtom i vårt avlånga land.