Och vinnaren av årets The Next Lassie blev – kleinspitzen Zingo!

Juryns motivering: En kavat och framåt kille med stor social förmåga. Han har också en mycket fin kontakt med sin lillmatte Matilda Wennerström, 16 år, från Särö. Att han är en mästerrymmare som nästan är omöjlig att stänga in är förstås en stor fördel i hans framtida karriär som deckarhund.

Dessutom är han så liten att han kan lätt kan ta sig igenom trånga prång och gångar. Att han är svart som synden gör det lätt för honom att kamouflera sig i mörker. Detta, i kombination med hans beslutsamhet och framåtanda, kommer att göra honom till en mycket användbar deckarhund.

I årets The Next Lassie fick deltagare under 17 år visa sina hundar. Eftersom priset innebär att vinnarhunden kommer att bli inskriven i hunddeckarserien ”Flingan och flocken” av Jeanette Bergenstav, så fick de också berätta vard de ansåg att just deras hund skulle kunna bidra med i ett spännande mysterium.

I den välbesökta montern har man kunnat se hundar som kan smyga, ducka, larma och jobba undercover. Vi har träffat på analytiska hundar, apporterande hundar, fotbollsspelande hundar, dansande hundar och sprinterhundar. Vi har mött mästerrymmare, grävare, undercover-hundar och levande lögndetektorer. Kreativiteten hos de unga hundägarna har flödat fritt! Raserna har varierat från chihuahua och pudel till malinois, tollare, blandraser och allt däremellan.

I juryn har författaren själv, Jeanette Bergenstav, suttit tillsammans med huvudpersonerna ur hunddeckaren Vargskräck; Flingan och hennes storebror Theo. Under finaldagen förstärktes juryn också av hundexperten Nina Roegner från Better Dog Academy och Hundakademin, som bl a står bakom den uppskattade hundteatern som ges varje år på MyDog.
– Vi i juryn var helt överens om att Zingo är en mycket värdig vinnare. Han har en härlig utstrålning och egenskaper som jag kommer att kunna dra nytta av i handlingen i min nästa bok,  Jeanette Bergenstav. Hon menar att det var svårare att utse de två hederspriserna.

– Samtliga övriga deltagare kom på en delad och hedrande andraplats. Men vi hade två hederspriser att dela ut och det var ett svårare val. Det fanns ju så många duktiga och charmiga ekipage med fantastiska deckarhundsförmågor. Till slut enades vi om den energirika labradoren Selma med sin norska förare Nora och den charmigt positiva springer spanieln Ozzy som visade ett härligt äventyrsnummer med sin lillmatte Matilda.

Det som har imponerat allra mest på juryn dessa dagar är vilken fin kontakt dessa hundar haft med sina unga förare. Förarna har hanterat hundarna med gränslös kärlek och stor respekt. I det här gänget är alla vinnare – för gemenskapen med en fyrbent vän är något alldeles, alldeles hunderbart!

Vinnare The Next Lassie 2016
Matilda Wennerström 16år från Särö med hunden Zingo av rasen Kleinspitz

Foto: Patrik Bergenstav (Fler bilder på vinnaren hittar du här)

www.facebook.com/flinganochflocken