Yorkshireterrier

Svenska Yorkshireterriersällskapet SYTS

yorkshireterrier

Om klubben:

Rasklubben för yorkägare!

Föreningen, som bildades 1976, har ca 400 medlemmar och anordnar lokalträffar runt om i landet, samt en specialutställning med runt 60-80 deltagande hundar varje år. Alltfler yorkägare aktiverar sin york och sig själva med såväl lydnad som agility och rallylydnad, likväl som med viltspår och freestyle. Till stor glädje för bägge parter.

Läs med om detta och mycket annat i YT, SYTS medlemstidning ”Yorkshireterriern” som utkommer med fyra nummer per år. Vår senaste Rashandbok 1977-2009 finns till försäljning genom vår material-förvaltare. I boken finner du mycket intressant om yorkshireterriern, såväl skötselråd som historik mm.

Uppdaterad information om aktuella medlemsavgifter, kontaktpersoner samt uppfödare finns på vår hemsida:

http://yorkshireterriersallskapet.se

Kontaktpersoner sekr Katrin Karlsson

08-570 309 59, ordf Anita Skoglund 070-340 77 37.

Om Rasen:

Historik
Rasen skapades med början under 1850-talet i Yorkshires ulldistrikt. Vävare och ullfabriksarbetare tog som hobby, och med all säkerhet som extrainkomst, att föda upp mycket små, mjukhåriga terrier, som blev populära sällskapshundar hos besuttna damer. Den härstammar troligen från gamla engelska black-and-tan terriern, malteser, dandie dinmont terrier och skyeterrier. Yorkshireterrier erkändes som ras 1886. Numera är den en populär utställnings- och sällskapshund världen över.

Användningsområde
Rasen används framförallt som sällskapshund och många deltar på utställning. Idag deltar allt fler yorkshireterrier framgångsrikt i rallylydnad och på lydnadsplan, såväl som i agility och freestyle och några är även viltspårmeriterade.

Hälsa
Rasen ligger sammantaget på en medelnivå när det gäller skadestatistik. Man måste vara observant på tänderna. Dels är det vanligt att valpar inte tappar alla sina mjölktänder utan att veterinär måste dra ut en del. Dels får de lätt tandsten varför noggrann skötsel och tillsyn av tänderna är att rekommendera. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) under riskområdena andning, tänder och käkar. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor. Yorkshireterriern kan ofta bli relativt gammal, 12–15 år är inte ovanligt.

Egenskaper / Mentalitet
Yorkshireterriern är en pigg, alert och orädd hund. Den är nyfiken till sin natur och vill gärna hänga med på det mesta. Men som alla hundar behöver den uppfostran för att må bra. Rasklubben uppmuntrar till deltagande i BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund), en form av mentalbeskrivning framtagen av Svenska Kennelklubben, för framför allt alla sällskapshundsraser.

Storlek och utseende
Enligt rasstandarden finns ingen nedre viktangivelse men maxvikten är angiven till 3,2 kg. I praktiken väger många individer mer. Ingen mankhöjd finns i rasstandarden, men de flesta är mellan 20–25 cm. Det föds ofta både små och stora valpar i samma kull, beroende på rasens bakgrund. Färgen är mörkt stålblå (inte silverblå) på kroppen med gyllene nyanserad tanfärg på framför allt huvud och ben.

Pälsvård
Eftersom rasen enligt rasstandarden ska ha lång päls så kräver den en genomborstning minst varannan dag. Yorkshireterrier har ingen underull. Ett bad varannan till var tredje vecka, oftare vid behov och om hunden har lång päls. Många klipper hundens päls kort. Det bör inte göras om den ska på utställning.

Övrigt
Med tanke på rasens ringa storlek är den inte lämplig hos familjer med riktigt små barn, om inte föräldrarna har hundvana och inser att det är hunden som behöver skyddas från barnet. Men som sällskap och kompis till lite äldre barn och till vuxna i alla åldrar är det en behändig hund som är lätt att ha med sig. Glöm inte att det är en hund och att den måste få leva som en hund för att må bra. Motion och utevistelse såväl som sällskap i soffan gör en yorkshireterrier till en harmonisk och trevlig hund.

Vill du få nyheter från MyDOG?

Prenumerera på MyDOGS nyhetsbrev!

MyDOG arrangeras av Svenska Mässan och Västra Kennelklubben. I samarbete med Blå Stjärnans Djursjukhus, Royal Canin och Agria Djurförsäkring.

Partners MyDOG