Kromfohrländer

Svenska Kromfohrländerklubben

kromfohrlanderOm Klubben:

Svenska Kromfohrländerklubben har funnits sen 2009, och har ca 200 medlemmar. Klubben har en tidning som kommer ut några gånger om året. Varje sommar har klubben en träff då det, förutom årsmöte, hålls en utställning och KM i agility.


Om Rasen:

Kromfohrländern är en aktiv och sportig sällskapshund. Rasen är glad och lättsam med mycket stuts och hopp, men har även med en av- och på-knapp. Kromfohrländern gillar att använda huvudet och att göra saker med sin(a) ägare, men den måste inte ha dagliga arbetsuppgifter för att må bra.

Rasen är signalkänslig och lättlärd och kan träna nästan vad som helst, bortsett från jakt, IPO och dyl. De används i agility, lydnad, rallylydnad, flyball, viltspår, sök, NoseWork etc, från mysnivå till toppidrottsnivå (silvermedaljör i Agility-VM 2014 var en kromfohrländer). Inte alla tränar någon hundsport med sin kromfohrländer och den har det bra ändå om man lever ett relativt aktivt liv och hunden får vara med.

De flesta kromfohrländer är reserverade i olika grad mot främmande människor och djur. Det är viktigt att vara en trygg och tydlig ledare, och spendera tid och energi på att socialisera sin unga kromfohrländer i olika miljöer. Kromisen kan vara vaktig och varslar gärna. Hur mycket och hur intensiv varslingen är varierar från individ till individ och vilken miljö hunden är hemmastadd i. Det gör att en kromfohrländer kan leva lika gott i en lägenhet i stan som på en gård på landet.

Kromfohrländern har ingen tjock päls och har inget/ lite underull vilket gör att många behöver lite skydd om vädret är fuktigt och/eller mycket kallt.  Det finns två hårlag. Den strävhåriga, som i sig kan variera mycket, men kännetecknas på sin lugg och ”skägg”, och en släthårig variant.

Kromfohrländern är i det stora och hela en frisk ras, men som i alla raser finns det sjukdomar. Digital hyperkeratos, DH (förhårdnader och sprickor i trampdynorna) har varit den ärftliga sjukdomen som varit vanligast i den svenska populationen. Rasklubben har dock tagit fram ett gentest för avelsdjur som förhoppningsvis gör att sjukdomen mer eller mindre kommer försvinna.


Kontakt:

www.kromfohlanderklubben.se

Vill du få nyheter från MyDOG?

Prenumerera på MyDOGS nyhetsbrev!

MyDOG arrangeras av Svenska Mässan och Västra Kennelklubben. I samarbete med Blå Stjärnans Djursjukhus, Royal Canin och Agria Djurförsäkring.

Partners MyDOG