Pekingese

Pekingesen är en utmärkt och utpräglad sällskapshund. Den är en sann vän: lojal och kärleksfull inom den trängre familjekretsen men kan upplevas som något högdragen och egensinnig av för hunden främmande människor. Pekingesen är charmig, trofast, social och ganska envis väl medveten om sitt kejserliga ursprung i Kina. En ljuvlig ras att leva med där tempot ger tid till reflektion.

 

Särskiljande drag 

Pekingesen är en robust dvärghund. Den är mycket tilldragande inte minst genom sitt speciella utseende med mörka vackra ögon och den vackra pälsen med sin svansplym och lejonliknande pälskrage. Dess personlighet präglas av eftertänksamhet – en hund med lejonets mod och värdighet men med silkesapans litenhet och finurlighet.

 

Ursprung och användningsområde 

Pekingesen är en av våra äldsta hundraser. Den har sitt ursprung hos de kejserliga dynastierna i Kina. Till Europa kom de första exemplaren som krigsbyte 1860. Numera betraktas England som rasens hemland.

”Pekingesen har sällskapstalanger i osedvanlig grad och är dessutom en ytterst kultiverad varelse … Kännetecknande är ett slags psykisk och fysisk robusthet. Den mest tilltalande egenskapen hos pekingesen är den lugna lojaliteten och intelligenta uppmärksamheten mot ägaren i kombination med en arrogant och självmedveten inställning till omvärlden.” (L Ch Sigfridsson, Dvärghundsboken)

 

Speciella behov 

Pälsen måste skötas regelbundet. Det brukar räcka med att borsta igenom pälsen en gång i veckan eller var fjortonde dag. Pälsen behöver speciell omtanke under fällning. Nosrynkan måste hållas torr och ren. Pekingesen uppskattar regelbundna promenader i sin egen takt. Den som vill ha en hund att ta med på joggingrundor ska inte välja en pekingese. Sådant passar inte en pekingese.

 

Det bästa med rasen 

Pekingesens personlighet: dess trofasthet, charm, finurlighet och envishet. Dessutom är de vackra och gemytliga. En gång pekingese – alltid pekingese.

 

www.pekingeselogen.com