Ceskyterrier

Svenska Ceskyterrierklubben

 

Om klubben:

Svenska ceskyterrierklubben bildades 1998. Som medlem får du vår trevliga tidning CeskyNytt tre gånger per år.

Varje år har vi en inofficiell ceskyutställning, en ceskyspecial. För att det inte alltid skall vara samma personer som har lång resväg så flyttar specialen runt i landet, och befinner sig på olika platser varje år. Det är inte bara utställning; utan vi äter tillsammans, har lotterier och umgås i största allmänhet.

 

Om rasen:

Det fanns en gång en man som hade en dröm. Hans vision var den av en fulländad grythund och smådjursjägare, en hund med kvalitéer som gjorde den bättre lämpad för sitt arbete än någon annan ras. Dess fysik skulle vara superb i alla detaljer, dess mentalitet vida överträffa andra jagande terrier.  Mannen hette Frantisek Horak, resultatet av hans strävan efter idealhunden känner vi som ceskyterrier.

År 1949 parade Horak två hundar, en skotsk terriertik av egen uppfödning och en sealyhamhane med engelskt påbrå. Förutom hans vetenskapliga insikt i genetiken var han en praktisk hundmänniska och tog alla hundar ur aveln som inte höll måttet. Resultatet blev den förvånansvärt friska och sunda Bömiska terriern (som den först kallades).

År 1963 hade han etablerat en så pass karakteristisk stam med hundar att de kunde godkännas som egen ras. Han döpte den till ceskyterrier för att hedra sitt hemland. I slutet av 60-talet kom den första ceskyn till Sverige och idag finns ca 300 individer i landet.

Trots sin ringa storlek är en ceskyterrier en robust och kraftfull hund. På sina korta ben kan den i princip gå hur långt som helst. Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen har den fördelen att det aldrig är några problem att ha den lös. Ceskyns jaktlust är styrbar och den föredrar husse och matte framför vilda djur. Ceskyterrier kännetecknas av en allmänt välvillig inställning till omgivningen. En vuxen Cesky räds ingenting, den är positiv och nyfiken gentemot allt och alla.

 


Kontakt:

Ordförande Cecilia Holmgren, cissi@kennelccs.com

www.ceskyterrier.se