American hairless terrier och Rat terrier

RAHT är en officiell rasklubb sedan 2017 inom Svenska kennelklubben och medlem av Svenska Terrierklubben. Vi arbetar ideellt med målet att bevara och främja en fortsatt utveckling av friska och sunda hundar, både mentalt och exteriört, av våra två härliga terrierraser. Klubben förmedlar information om raserna och avelsfrågor, och ordnar gemensamma aktiviteter för beundrare av både rasernas nakenfisar och pälsklingar.

 

Mer info finns på RAHTs hemsida på www.raht.se , eller följ dem på facebook.com/ratochaht

Rat terriern är en amerikansk ras som har uppskattats som lojala jaktkamrater och skadedjursbekämpare på gårdar. Som resultat av detta var de också en av de mest populära hundtyperna i USA till och med 1940-talet. Från

1950-talet minskade rasen kraftigt eftersom man då började använda kemiska bekämpningsmedel. Som tur är fanns det rasentusiaster som upprätthöll de många olika blodlinjerna som sedan lett till den moderna Rat Terriern.

Rat Terriern förekommer i olika färger och ska ha ett alert uttryck. Den är aktiv, intelligent och social men den kräver tidig aktivering, socialträning och uppfostran. Den har en utpräglad terrier personlighet men har också en ”avstängningsknapp” och kan vara passiv när så önskas. Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj. Rat Terrier passar utmärkt till aktiviteter som olika lydnadsgrenar och agility.

American Hairless Terrier, som förkortas AHT, härstammar från USA. AHT är en liten, muskulös men ändå smäcker hund. Mankhöjden är 30,5 cm till 40,5 cm, och vikten ligger mellan 5-11 kilo.

Rasen är helt hårlös, men den har morrhår och ögonbryn. Det finns även en pälsad variant av AHT.

En AHT är en vänlig, kärleksfull, lekfull och tillgiven hund med mycket energi, men som också älskar att ligga långa stunder och gosa i soffan. AHT är intelligent och lättlärd och uppskattar mental stimulans och motion. Rasen passar utmärkt till agility och lydnad.

AHTs finns i många olika färger. Dessutom varierar färgen beroende på årstid eftersom AHTs, liksom vi, blir solbrända på sommaren och bleknar på vintern. Huden, som är mjuk och len, måste skyddas mot för mycket och stark solexponering, antingen med solskyddsfaktor, eller ett linne. På vintern behöver AHTs kläder, tillexempel en vinteroverall och vid strängare kyla även skor, svansskydd och mössa.