Barbet

Svenska Barbetklubben (SBBK), som är en ideell förening, har till mål att tillvarata specifika intressen för rasen genom att väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda hundar. Vidare arbetar klubben för att bevara och utveckla rasens specifika egenskaper och verka för utveckling av praktiskt bruk av denna ras. Klubben är rikstäckande och arrangerar rasspecifika aktiviteter likväl som promenader eller andra sammankomster. Klubben har flera arbetsgrupper som främjar dess användning både i arbete som exteriört.

Klubbens intressetidning Barbetbladet kommer ut digitalt 4 gånger/år. Där presenteras bl.a. allmänna nyheter inom hundsporter men även hur rasens hundar visar upp sig på samtliga tävlingsbanor. Samt rapporterar om senaste nytt om hälsa.

Barbet är en medelstor hund med normala proportioner. Mankhöjden varierar mellan ca 53–65 cm, och vikten ligger normalt mellan 20–30 kg. Rasens kännetecken är dess ulliga och lockiga päls. Det finns svarta, bruna, vita och fawnfärgade barbeter. De kan vara tvåfärgade med olika mycket vitt. Pälsen kräver regelbunden borstning för att inte tovor ska uppstå. En barbet ska inte klippas i någon speciell frisyrklippning som till exempel den portugisiska vattenhunden eller pudel, utan den ska ge ett rustikt och naturligt intryck. Rasen är en vattenapporterande fågelhund. Men lämpar sig även till agility, rallylydnad, tävlingslydnad, viltspår eller tex nosework, då den är väldigt villig till att lära, som att följa sin ägare.

Rasen har lätt för att ta det lugnt när den är hemma, men är full av energi utomhus. Eftersom det är en aktiv ras behöver den dagligen såväl promenader som mental stimulans. Dess intelligens och naturliga följsamhet gör den mycket lätt att uppfostra, och med dess mjuka och sociala sätt anpassar den sig lätt till situationen den befinner sig i. En barbet ska man behandla med en mjuk hand, då den är väldigt lyhörd och har ett milt psyke. Den kommer alltid att titta på dig med sina uttrycksfulla ögon som är stora, runda och mörka.

En barbet förblir en lojal vän för livet!

Kontakt: www.barbet.se